None

De ondergrondse taal van planten en microben

– jun 17, 2024

Op het eerste gezicht lijken planten stil te staan en alleen af en toe door de wind te bewegen. Maar onder de grond gebeurt er iets bijzonders. Wetenschappers hebben ontdekt dat planten met microben in de bodem communiceren door middel van chemische signalen.

Microben in de bodem

Microben zijn overal, ook in de grond waar planten groeien. Planten en microben komen elkaar dan ook vaak tegen, en dat is soms heel handig. Door bijvoorbeeld voedingsstoffen uit te wisselen versterken sommige microben en planten elkaar. Maar er gebeurt nog veel meer onder de grond.

Chemische communicatie

Onderzoekers hebben ontdekt dat bacteriën en schimmels in de grond chemische signalen kunnen uitwisselen met de wortels van planten. Deze chemische communicatie is heel belangrijk voor de gezondheid van planten. Zij kunnen dankzij deze signalen snel reageren op gevaar. Microben kunnen planten bijvoorbeeld waarschuwen voor schadelijke organismen of omgevingsveranderingen.

Natuurlijke sensoren

De samenwerking tussen planten en microben is niet alleen interessant, maar kan ook nuttig zijn voor mensen. Stel je voor dat wij met bacteriën kunnen communiceren! We zouden bijvoorbeeld 'microbiële sensoren' kunnen maken voor de landbouw. Deze sensoren kunnen gewassen beschermen, de bodem schoonmaken, schadelijke organismen doden en planten voeden. Door de juiste combinatie van microben te gebruiken, kunnen we de gezondheid van gewassen verbeteren en de bodem gezonder maken.

Toekomstperspectief

De ondergrondse communicatie tussen planten en microben laat zien hoe complex en fascinerend de natuur is. Deze nieuwe inzichten kunnen ons helpen om de landbouw te verbeteren en het milieu te beschermen. Door beter te begrijpen hoe planten en microben samenwerken, kunnen we deze kennis gebruiken voor een duurzamere toekomst.

Wil je meer weten over communicatie in de natuur? Bezoek ARTIS-Micropia en ontdek meer over microbiologie.

Auteur: Eline van Bloois