None

Wekken we straks elektriciteit op met bacteriën?

– sep 25, 2023

Nieuw onderzoek laat zien dat de E. coli bacterie potentie heeft om tegelijkertijd energie te produceren en organisch afval te verwerken.

Onderzoekers hebben E. coli bacteriën zo kunnen modificeren dat ze energie kunnen opwekken. Elektriciteit opwekken met bacteriën is al eerder gedaan, maar hiervoor werden exotische soorten gebruikt die alleen kunnen groeien in de aanwezigheid van specifieke stoffen. E. coli bacteriën zijn een stuk minder kieskeurig: ze groeien op allerlei verschillende voedselbronnen. Dit maakt de mogelijkheden voor elektriciteitsopwekking met micro-organismen een stuk veelzijdiger.

Twee vliegen in een klap 

De E. coli bacteriën bleken bijvoorbeeld goed te groeien op het afvalwater van een brouwerij. Op deze manier wekken de bacteriën energie op, terwijl ze ook nog eens organisch afval verwerken! En de mogelijkheden van deze innovatieve aanpak beperken zich niet tot afvalwater: de bacteriën kunnen juist heel flexibel worden ingezet. Ze kunnen worden aangepast om te groeien in een specifieke omgeving en op verschillende grondstoffen. Dit betekent dat de E. coli bacteriën een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de ontwikkeling van duurzame technologie. 

De meest veelzijdige bacterie 

E. coli is de meest bestudeerde microbe ter wereld. De bacterie is zo populair omdat deze makkelijk te groeien is in een laboratorium. Ook op het gebied van de biotechnologie heeft E. coli veel toepassingen, omdat de bacterie gebruikt kan worden voor de productie van allerlei verschillende stoffen. Zo is E. coli onmisbaar binnen de geneeskunde omdat er veel vaccins en medicijnen mee worden geproduceerd. Ook kan deze bacteriesoort biobrandstoffen produceren en giftige stoffen afbreken. Elektriciteit opwekken is een mooie toevoeging aan het CV van de E. coli bacterie. 

Auteur: Corinne Mulder

Bron:

sciencedaily.com
actu.epfl.ch