None

Mysterie opgelost: hoe Hepatitis C zich verstopt voor ons immuunsysteem

– aug 14, 2023

Virussen zijn meesters in vermommen. Op allerlei vindingrijke manieren weten ze zichzelf te verstoppen voor ons immuunsysteem. En van veel virussen is nog niet bekend hoe ze dit precies doen. Onderzoekers hebben recentelijk ontdekt hoe het Hepatitis C-virus zich vermomt voor ons immuunsysteem.

Het virus

Hepatitis C is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het hepatitis C-virus (HCV). een virus dat je chronisch bij je kunt dragen. Bij de eerste infectie veroorzaakt het een leverontsteking. 20% van de volwassenen geneest hiervan, maar bij 80% gaat de infectie over in een chronische ontsteking. Hepatitis C kan zo lang in het lichaam blijven, omdat het zich verstopt voor ons immuunsysteem. Hoe het virus dat precies doet, was tot op heden onduidelijk.

Vermomd in FAD

Deense onderzoekers hebben dit mysterie onlangs ontrafeld. En wat blijkt: het virus gebruikt het molecuul flavine adenine dinucleotide (FAD) om zich te vermommen. FAD komt ook voor in menselijke cellen en daarom is ons immuunsysteem getraind om hier niet op te reageren. Waar onze immuuncellen gewoonlijk wél op reageren, is viraal RNA. Wanneer een virus ons lichaam infecteert, herkent ons immuunsysteem deze moleculen als niet lichaamseigen en ruimt ze op. Het hepatitis C-virus verpakt één uiteinde van het RNA in FAD. Hierdoor wordt ons immuunsysteem niet meer gealarmeerd en kan het virus rustig voortbestaan in ons lichaam.

Behandelingen voor virusziekten

Het effectief behandelen van virussen is nog altijd lastig, omdat een virus vaak vermomd is of verstopt zit in onze eigen lichaamscellen. Daarom is het extra belangrijk om te onderzoeken hóé een virus zich verstopt. Dit is de eerste stap in de goede richting naar effectieve medicijnen.

Daarnaast zou het heel goed kunnen dat andere virussen zich op een heel vergelijkbare manier vermommen. Alle RNA-virussen verstoppen zich namelijk voor ons immuunsysteem. Deze ontdekking is dus nog maar het begin van een lange, maar veelbelovende weg naar de creatie van behandelingen voor virale ziektes.

Bron: nature.com

Sherwood, A. V., Rivera-Rangel, L. R., Ryberg, L. A., Larsen, H. S., Anker, K. M., Costa, R., ... & Vinther, J. (2023). Hepatitis C virus RNA is 5′-capped with flavin adenine dinucleotide. Nature, 1-8.

Auteur: Noa Hudepol