None

Warmtebestendige alg biedt hoop voor koraalriffen

– jul 23, 2023

De wereld is in de greep van klimaatverandering en de temperaturen van de oceanen stijgen momenteel naar duizelingwekkende hoogten. Met alle gevolgen op het ecosysteem van dien. Nieuwsberichten over verbleking van koraal doen steeds vaker de ronde – ook zij overleven de extreme hitte vaak niet. Een baanbrekende studie aan Pennsylvania State University geeft echter een sprankje hoop: een thermotolerante alg kan koralen helpen overleven.

Koraal en alg hebben elkaar nodig

De alg in kwestie is de Durusdinium glynnii, een dinoflagellaat die energie haalt uit zonlicht. Dinoflagellaten zijn microscopische algen, waarvan sommige soorten leven in samenwerking met koralen. Dit is een langdurige vorm van samenleven die in de biologie ook wel symbiose wordt genoemd. De soorten die hierin participeren heten ook wel symbionten. Koralen en algen zijn zo afhankelijk van elkaar dat ze apart van elkaar niet kunnen overleven.

Thermotolerante koralen groeien goed

De dinoflagellaat symbionten variëren in capaciteit om hoge temperaturen te kunnen overleven. Hoewel wetenschappers al langer op de hoogte zijn van het bestaan van thermotolerante symbionten, werd lang gedacht dat koralen met warmtebestendige algen slecht groeien. Deze studie heeft laten zien dat Durusdinium glynnii geen nadelige effecten heeft op de groei van het koraal.

Regenwouden van de oceaan

De huidige studie laat zien hoe belangrijk symbiose is voor de veerkracht van koraalecosystemen. Koralen worden ook wel het regenwoud van de oceaan genoemd. Net als regenwouden zijn koralen één van de meest biodiverse plekken op aarde. Hoewel koralen slechts 0,2% van het oceaanoppervlak beslaan, herbergen ze wel 25% van al het zeeleven. 

Meer lezen:

Earth.com
Phys.org

Auteur: Corinne Mulder