None

Redden microben straks het bos?

– jun 19, 2023

Microben spelen een belangrijke rol in de gezondheid van alles dat leeft. De goede microben op de goede plek kunnen het organisme waarmee ze samen leven enorm helpen. Hierom wordt ook continue onderzocht hoe microben kunnen bijdragen aan onze gezondheid.

Bij mensen wordt bijvoorbeeld onderzocht of het microbioom van de ene persoon naar een andere persoon getransplanteerd kan worden, als een soort orgaantransplantatie. Dit doen we door een feces transplantatie, je krijgt dan poep van een ander toegediend in de hoop dat deze microben in jouw darmen gaan leven en hiermee jouw darmflora wordt versterkt. Zo wordt er nu onderzocht of dit kan helpen tegen ziekten zoals Colitis Ulcerosa en MS. Ook wordt dit soms gebruikt om infecties met de Clostridium difficile bacterie tegen te gaan.

Kleine bondgenoten

Maar niet alleen wij mensen hebben profijt van goede, sterke microben. Ook planten hebben belangrijke relaties met microben die bijvoorbeeld in de bodem leven. Deze microben helpen de planten om aan water en voedingsstoffen te komen waar de plantenwortel zelf niet bij kan komen. Daarnaast kunnen bepaalde microben de plant zelfs beschermen tegen ziekten. De microben die samen leven met planten beïnvloeden dus hoe goed planten kunnen overleven.

Natuurlijke superhelden?

Omdat microben zo’n belangrijke rol spelen bij de overleving van planten hebben onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin onderzocht of deze microben ook kunnen helpen beschermen tegen klimaatverandering. Door klimaatverandering moeten plantenpopulaties zich namelijk aanpassen om bijvoorbeeld extremere temperaturen beter te kunnen overleven. 

Samen sterker groeien

Om dit te onderzoeken hebben de onderzoekers zaailingen geplant met microben die uit extremere omstandigheden kwamen. Vervolgens hebben ze de planten getest op hoe goed zij konden overleven in bepaalde omstandigheden. Hieruit bleek dat in extreme droogte, hitte, of kou er heel andere microben in grotere hoeveelheden aanwezig waren. Deze planten waren ook nog eens beter bestendig tegen deze omstandigheden. Dit laat zien dat de samenwerking tussen specifieke microben en planten de overlevingskans van planten bij klimaatverandering kan verhogen. 

Deze kennis kunnen we gebruiken om beter te kunnen voorspellen hoe bijvoorbeeld bossen en oerwouden reageren op de huidige klimaatverandering. Daarnaast kunnen we ook proberen om deze groene oases, en daarmee de ecosystemen erin, te helpen om zich beter aan te passen aan klimaatverandering. 

Bron:

Sciencenews